Τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαμε μάρτυρες πολλών προκλήσεων που ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Η διαδικασία αύξησης της παραγωγής τροφίμων έχει κάνει τα γεωργικά οικοσυστήματα να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις όπως η παραμονή υπολειμματικών σωματιδίων διαφορετικών φυτοφαρμάκων, η συσσώρευση βαρέων μετάλλων και η μόλυνση με τοξικά στοιχειακά σωματίδια που έχουν επηρεάσει αρνητικά το γεωργικό περιβάλλον.

Οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των αγροοικοσυστημάτων βασίζονται σε τεχνικές όπως η αέρια χρωματογραφία, η υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης, η φασματοσκοπία μάζας κ.λπ. οι οποίες έχουν πολλαπλούς περιορισμούς, είναι ακριβές, κουραστικές με δυσκίνητο πρωτόκολλο, απαιτούν τη  χρήση εξελιγμένων συσκευών μαζί με εξειδικευμένο προσωπικό κλπ.. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η επιστήμη της νανοτεχνολογίας παρουσίασε σημαντική βελτίωση και αυτή η εξέλιξη έχει διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη εύκολων, γρήγορων και οικονομικά βιώσιμων βιοαισθητήρων και νανοαισθητήρων για την ανίχνευση διαφορετικών ουσιών που μολύνουν τα φυσικά αγροοικοσυστήματα, όπως διάφορα ιόντα μετάλλων, πρωτεΐνες, φυτοφάρμακα έως την ανίχνευση πλήρων μικροοργανισμών.

Ως εκ τούτου, η παρούσα ανασκόπηση εστιάζει σε διαφορετικούς βιοαισθητήρες και νανοαισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των γεωργικών οικοσυστημάτων και επίσης προσπαθεί να τονίσει τον παράγοντα που επηρεάζει την εφαρμογή τους από την απόδειξη της ιδέας έως το στάδιο της εμπορευματοποίησης.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nanoscale Research Letters του Springer.