Βασικό αντικείμενο και στόχος του έργου

Βασικό αντικείμενο και στόχος του Acid είναι η πραγματοποίηση έρευνας για την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών για τον αυτοματοποιημένο εντοπισμό και ταυτοποίηση, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, των φυτοπροστατευτικών χημικών προϊόντων που εφαρμόζονται μέσω ψεκασμού σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες καθώς και στην ενσωμάτωση των τεχνολογιών αυτών με ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύστημα ευφυούς γεωργίας.

Ο προτεινόμενος μηχανισμός ανίχνευσης εκμεταλλεύεται τις τελευταίες εξελίξεις στην μίκρο και νανοτεχνολογία. Ο πυρήνας της συσκευής ανίχνευσης αποτελείται από μια συστοιχία αισθητήρων που συνδυάζουν μεταλλικά νανοσωματίδια με πολυμερικά υμένια. Κάθε αισθητήρας αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια ενώ ανάμεσά τους εναποτίθεται ένα στρώμα μεταλλικών νανοσωματιδίων επικαλυπτόμενο με διαφορετικό πολυμερές (Εικόνα 1). Καθένα από τα πολυμερή απορροφά ένα διαφορετικό σύνολο δραστικών συστατικών, αποκαλούμενες και πτητικές οργανικές ενώσεις. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την ανίχνευση ευρέος φάσματος δραστικών συστατικών. Με την προσρόφηση ατμών οι οποίοι προέρχονται από τα διαλύματα των παρασιτοκτόνων τα πολυμερικά υμένια διογκώνονται, προκαλώντας την ελεγχόμενη τροποποίηση της απόστασης μεταξύ των νανοσωματιδίων και άρα την αλλαγή της αντίστοιχης ηλεκτρικής αντίστασης που μετριέται μεταξύ των ηλεκτροδίων. Οι αλλαγές αυτές καταγράφονται και επεξεργάζονται από κατάλληλους αλγόριθμους ταξινόμησης  (π.χ., Principal Component Analysis) επιτρέποντας τη δημιουργία διαφορετικών «υπογραφών» για το κάθε αέριο, που καθιστούν εφικτή τη σύνδεση αναγνωρισμένων αλλαγών αντίστασης με τα αντίστοιχα ανιχνευόμενα χημικά υπολείμματα

(a) Εικόνα ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης & διέλευσης, της επιφάνειας του αισθητήρα. Διακρίνονται τα μεταλλικά ηλεκτρόδια χρυσού (IDEs), καθώς και το στρώμα των μεταλλικών νανοσωματιδίων πλατίνας στις 2 ένθετες εικόνες (b) Σχηματική αναπαράσταση του αισθητήρα μετά την επικάλυψη των ηλεκτροδίων από τα 4 διαφορετικά πολυμερικά υμένια (PHEMA, PEMA, PIBMA, PBMA).

===

Πηγή: Παραδοτέο Π1.2. “Αναλυτικό τεύχος καταγραφής προδιαγραφών συστήματος”, Αθήνα 30/09/2022

Powered by BetterDocs

Go to Top